Počinju pripreme za

23. Cest is d'Best!!!

Sudjelujte

na CEST natječajima

Saznajte više...

Počinju pripreme za

23. Cest is d'Best!!!

Sudjelujte

na CEST natječajima

Saznajte više...

LIKOVNE INSTALACIJE I GALERIJE


Svake godine, u festivalsko vrijeme, u gradu osvanu neke neobične stvari na običnim mjestima ili obične na neobičnim mjestima. Likovne instalacije svake su godine ukras festivala i posebne male priče o kreativnosti. Ove godine raspisali smo pet javnih natječaja u kojima sudjeluje više od stotinu umjetnika. Instalacije su privremena intervencija u postojeće stanje u prostoru grada i autorski su doprinos oplemenjivanju arhitekture u kojoj živimo.

TESLINA GOLUBICA

Slobodna energija je sveprisutna a jedan od rijetkih koji ju je svojim izumima i znanstvenim eksperimentima uhvatio je Nikola Tesla. U potrazi za novim otkrićima inspiraciju mu je davala bijela golubica. Za njega ona nije bila samo ljubimac nego je predstavljala i simbol čiste, sveprisutne i slobodne energije. Ova je slika oživljena kroz umjetničku instalaciju “Teslina golubica”. Izvedena kao skulptura koj svijetli u mraku, ovdje golubica predstavlja metaforu za energiju kao izvor života u modernom svijetu, kao transcendentaln produhovljenost i univerzalni mir. Čistoćom geometriziranog oblika i svjetlošću koja prodire iz unutrašnjosti forme, ovaj rad sugerir spoj duhovne i fizikalne energije, a koji je prisutan u svakom detalju života.

AUTOR: PETAR POPIJAČ


PASTELIZACIJA PLOČNIKA

Ohoho! Sretan ti cener, Pastelizacijo pločnika! Obožavamo pastelama slikati po sivim pločnicima i pretvarati ih u šarene šetnice. Potraži nas na Zrinjevcu, pozdravi nas u prolazu… Crta se pastelama po pločniku uzduž Praške ulice, a potrebno je samo malo mašte, malo pripreme i košara dobra volje. Pridružite nam se u subotu 2. 6. s početkom u 10:00 sati. Ovaj festival uličnog slikanja je besplatno jednodnevno događanje otvoreno za sve koji se žele likovno izraziti, bez obzira koliko su u tome vješti ili koliko su stari.

AUTOR I REALIZATOR PROJEKTA: MARIO VUKELIĆ


10. MEĐUNARODNI FESTIVAL UMJETNIČKIH ZASTAVICA

Već tradicionalno, desetu godinu, ali ove godine u parku Zrinjevc, izložene su umjetničke zastavice renomiranih likovnih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva, koje su nastale zadnjih deset godina. Radovi izrađeni na temu „SVJETLOST SVIJETU – HOMAGE TESLI“ pridonose posebnoj atmosferi u dane festivala, a ujedno su umjetnički vrijedna ostvarenja. Ove godine primili smo oko 40 radova umjetnika iz: Bosne i Hercegovine, Finske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Kosova i Hrvatske. Stručnopovjerenstvo u sastavu: Marta Crnobrnja, Brank Hlevnjak, Marijana Paula Ferenčić, Marina Tenžera i Dijana Nazor, dodijelit će tri nagrade i jedno priznanje.
Na stranicama http://ulicnifestival.weebly.com može se vidjeti kako je izložba na Trgu izgledala prošlih godina.

POČASNA GOŠĆA UMJETNICA: JADRANKA FATUR
AUTORICA I VODITELJICA PROJEKTA: DIJANA NAZOR


POGLEDAJ ME – MODNA REVIJA UZ SKRIVENE IR PORUKE

Modna revija uz skrivene IR poruke pod nazivom “Pogledaj me “ otkrit će nam IR kamerom nevidljive poruke koje nam upućuju dvije autorice svojih radova na Cvjetnom trgu 2.6. od 16 do 16:30 sati. Radi se o dvostrukim slikama koje su u istom sloju otisnute na platnu nastale na osnovu InfraredArt teorije. Umjetnice će, u golom oku vidljivom spektru svojih slika, otkriti gledateljima i skrivene, osobne  duhovite ili duhovne poruke. Zahvaljujući novom načinu “Infrared slikarstva i dizajna”, ovakve dvostruke slike traže otkrivanje. IR skrivene
kamere mogu otkriti ovakve poruke na odjeći mada nismo ni svjesni da postoje oko nas. Pozivamo vas na otkrivanje i da
sami budete sudionici revije u ovoj posebnoj akciji.

AUTOR KONCEPTA: JANA ŽILJAK GRŠIĆ
AUTORI SLIKA I DIZAJNA: DIJANA NAZOR, NADA ŽILJAK
REVIJU PREDSTAVLJAJU: SANJA TATALOVIĆ, ANTONELLA ŠANTEK, VERONIKA GAJŠAK, LEO MIŠIĆ I IVANA MARIJANČI


PRVA HODAJUĆA GALERIJA GALIOT U HRVATSKOJ

Prva hrvatska hodajuća galerija Galiot u svom postavu na stjenkama plašta, ovog puta obojenog u nebesko plavu boju, ponijela je na sebi, i izašla među građanstvo s izborom slika s dvije izložbe mlade umjetnice KORANE GJALSKI FILIPOVIĆ: ZAGREBAČKE PTIČICE I VILINSKA STVORENJA. Riječ je o vještim živim i lepršavim krokijima rađenim u tehnici tuša i pastela. Ptičice, kao pričice, iz gradskog su okruženja; slikane individualizirano, djeluju kao portreti različitih ptičica od kojih svaka ima svoj karakter. Ti su karakteri slični ljudima, pa se s ptičicama, odnosno s pojedinom pticom svatko ponaosob može poistovjetiti. A vilinska stvorenja čine roj letećih kukaca (od muhe i vilinkonjića do leptira i bubaMara), koji ovako uvećani i produhovljeni djeluju doista začudno.

AUTOR I REALIZATOR KONCEPTA: MIRKO PULJIČ GALIOT
KUSTOSICA GALERIJE: BRANKA HLEVNJAK


THE ROUTE / PUT
(PROSTORNI CRTEŽ I HEPENING)

Crtež na tlu dječje igre školice predstavljen je u formi zatvorenog kruga u kojem se sedam zadanih polja školice ponavlja u neprekidnom kruženju. Cilj je uključiti promatrače kao aktivne sudionike
ove igre kreirajući „happening“ namijenjen ne samo djeci nego i odraslima koji kroz ovu igru ponovo bude dijete u sebi. „The Route / Put“ bit će predstavlje u obliku crteža i video performansa na Trgu bana Josipa Jelačića, 31. 5. 17 od 19 sati i na na Zrinjevcu 1. 6. od 17 do 19 sati.
Ovaj rad je nastao 2010. godine i do sad je predstavljen u Galeriji Garis & Hahn u New Yorku, Centru za suvremenu umjetnost Halle 14 u Leipzigu, Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu te Ljetu kulture u Osijeku.

AUTORICA: LJILJANA MIHALJEVIĆ


TESLINO JATO I DRVO SPOZNAJE

Instalacija budi sjećanje na Teslinu ljubav prema golubovima i njegovu veliku povezanost s prirodom. Poznato je da je sjedio u parku i hranio golubove. Bijele golubice vise kao mobili, a oslikane su inspirirajući se tradicionalnim drvenim igračkama Hrvatskog zagorja koje se nalaze na Listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske i na popisu
nematerijalnih dobara upisanih na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne svjetske baštine 2009. godine. Šuplje stablo na Zrinjevcu dobiva drvenu klupicu, a na stablu su „Tesline“ žarulje. Tko sjedne na klupicu,može hraniti golubove ili se odmoriti na trenutak, a možda m se upaliti lampica za neku osobnu ideju za vlastiti napredak u život ili poslu.

AUTORICA I REALIZATORICA: DIJANA NAZOR


CEST KLUPAONICA NA EUROPSKOM TRGU: „WOODSTOCK”, „MAKE LOVE NOT WAR”, „ALMOST CUT MY HAIR”

I ove godine sjedit ćemo u klupama koje nas pozivaju na sjećanje na hipije. Na jednoj je simbol Woodstock festivala, ptičica koja sjedi na vratu gitare. Vjerujemo da je to simbol i dadoista predstavlja simbol nade da nas glazba i umjetnost općenito, može preobratiti na mir i ljubav. „Vodite ljubav, a ne rat“ bio je slogan hippy pokreta i stoga „zaslužuje“ biti spomenut. „Kad’ bi svi ljudi na svijetu…“ vodili ljubav, a ne rat, doista bismo živjeli u „raju na zemlji“. Šarenilo boja i obvezni znak mira na jednom jastuku na klupi, podsjećaju nas na vedrinu, raznolikost i slobodu vizualnog izričaja. Ideja za naziv treće klupe vezana je uz pjesmu Crosby, Stills & Nash grupe „Almost cut my hair“. Duga kosa bila je izuzetno važna hipijima i nositi ju bilo je važan znak prepoznavanja i poznavanja, nešto kao davanje sebe svijetu.

AUTORI I REALIZATORI: JADRANKA PETRAK I UDRUGA „LUMATEMA DAJA” IZ OSIJEKA


REZERVAT ZA OPASNE I UGROŽENE ŽIVOTINJE NA ZRINJEVCU

Loša vijest za bijele nosorogice – zadnji muški primjerak uginuo je prije par mjeseci. Znači neće više biti malih bijelih nosorogića kakvu god demografsku politiku vodili. Na ispraćaj ovog, nikad prežaljenog primjerka stići će predstavnici ostalih ugroženih vrsta iz raznih dijelova svijeta. Ovaj interplanetarni skup dogodit će se na zrinjevačkoj tratini u Rezervatu za rijetke i opasne životinje.
Svratite i utješite ove simpatične njuške i poduzmite nešto kako bišto duže bili s nama.

AUTOR PROJEKTA: ZLATKO PETROVIĆ


RAJA IZA ŠTAFELAJA

Banda lutajućih umjetnika čula je da Zagreb obiluje intrigantnim licima. Dođite i pokažite im jesu li u pravu! Usput se okušajte u karijeri modela na jedan sketch, a za nagradu vas čeka portret na kojem bi vam i Dorian Gray zavidio. Sve to za malo kuna i puno dobre zabave. Dođite svi: mladi, stari, srednji, bezbrižni, čupavi, veseli, il tužni! Svaki dan na Zrinjevcu od 11h do 19h. Prepoznat ćete ih po chic kliše francuskim kapicama, velikim drvenim štafelajima i bojom uprljanim ručicama!


ZIDOVI IMAJU UŠI, A DRVEĆE OČI

Već nas nekoliko godina, u vrijeme Cesta, drveće na Zrinjevcu promatra. Skoro smo se i navikli, uzvraćamo poglede i čini nam se da nas lijepe platane iz godine u godinu gledaju sa sve više simpatije. Ne bune se što smo ih na kratko pretvorili su likove iz stripa ili crtića i kao da im je drago što su i same postale dio Cestove dječje bajke.

AUTORI INSTALACIJE: VJERAN ČENGIĆ I BRANKA RADONIĆ