LIKOVNE INSTALACIJE I GALERIJE


Za vrijeme Cesta uvijek u gradu Zagrebu osvanu neke neobične stvari na običnim mjestima ili obične na neobičnim mjestima. Likovne instalacije svake su godine ukras festivala i posebne male priče o kreativnosti. Ove godine raspisali smo pet javnih natječaja u kojima sudjeluje više od stotinu umjetnika. Instalacije su privremena intervencija u postojeće stanje u prostoru grada i autorski su doprinos oplemenjivanju arhitekture u kojoj živimo.


MURAL SKULPTURA/INSTALACIJA ZAGREBAČKIH LEGENDI


Street artist iz Crne Gore, posebno za festival napravit će skulpturu Murala u obliku kocke na kojoj će izvesti portrete poznatih živućih i davnih zagrebačkih legendi. Instalacije je umjetničko iznenađenje jer će autorna Cestu izvoditi skulpturu pa će prolaznici moći pratiti nastajanje ove neobične skulpture.

AUTOR I REALIZATOR: MIŠO JOSKIĆ


ZAGREBAČKI GOLUBOVI I DRVO SPOZNAJE

Instalacija budi sjećanje na Teslinu ljubav prema golubovima i njegovom velikom povezanosti s prirodom. Poznato je da je volio sjediti u parku i hraniti golubove. Zagrebački golubovi vise kao mobili  a oslikani su inspirirajući se tradicionalnim drvenim igračkama Hrvatskog zagorja koje se nalaze na Listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske kao i na popisu nematerijalnih dobara upisanih na UNESCO reprezentativni popis nematerijalne svjetske baštine 2009. godine. Šuplje stablo na Zrinjevcu dobiva drvenu klupicu, a na stablu su „Tesline“ žarulje. Tko sjedne na klupicu može hraniti golubove ili se odmoriti na trenutak, a možda mu se upaliti lampica za neku osobnu ideju za vlastiti napredak u životu ili poslu. To je odmorište za male i velike, nove zagrebačke legende!

AUTORICA I REALIZATORICA: DIJANA NAZOR
IZRADA KLUPE: SAŠA ERŠEK


LEGENDARNA VUGROVEČKA KLUPA POMIRENJA


U Vugrovcu, koji danas pripada jednoj od gradskih četvrti Grada Zagreba, još i danas prepričava se legenda o „Klupi pomirenja“. Jer svađalo se zbog „međe“, svadila se zagrebačka gospoda, zemljoposjednik sa zemljoradnikom. Zavađene strane bile su primorane zajedno provesti dovoljno vremena da im klupa ostane jedina opcija za odmor i naposljetku pomirenje. Stoga bi naša „Zrinjevačka klupica“  bila otvoreno mjesto za ljubav i pomirenje za sve namjernike, zagrepčane i turiste. Pronosila bi priču o toleranciji, otvorenosti i prihvaćanju  koju grad Zagreb i njegovi građani nose u sebi. Na zaglavlju naslona prikazane su ruke pomirenja spojene u srce što je inspirirano ornamentom vugrovečke klupe.

AUTORI I REALIZATORI:
ANA DIVKOVIĆ I UDRUGA HULULK, GRUPA AUTORA


KLUPA POSVEĆENA ANTUNU KUPANOVACU


Rijetki su mu znali ime, no primijetili ste da ga nema. Bio je gluh, a  desetak godina svoje karijere razveseljavao je mnoga dječja lica i time ušao u zagrebačku legendu. Antun Kupanovac bio je jedan od simbola grada, a nastupao je i diljem Europe. I po najvećoj zimi uveseljavao je djecu na zagrebačkom glavnom Trgu!

AUTORICA I REALIZATORICA: ANDREJA HOJNIK FIŠIĆ


11. MEĐUNARODNI FESTIVAL UMJETNIČKIH ZASTAVICA


Već tradicionalno, izložene su umjetničke zastavice renomiranih likovnih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva na Trgu bana Josipa Jelačića na Zrinjevcu. Radovi izrađeni na temu „ZAGREBAČKE LEGENDE“ pridonose posebnoj atmosferi u dane festivala, a ujedno su umjetnički vrijedna ostvarenja. Ove godine primili smo oko 40 radova umjetnika iz: Crne Gore, Finske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije i Hrvatske. Stručno povjerenstvo u sastavu Marta Crnobrnja, Branka Hlevnjak, Marijana Paula Ferenčić, Marina Tenžera i Dijana Nazor dodijelio je tri nagrade i jedno priznanje.

Na stranicama http://ulicnifestival.weebly.com

može se vidjeti kako je izložba na trgu izgledala prošlih godina.

POČASNA GOŠĆA UMJETNICA: DORA KOVAČEVIĆ

AUTORICA I VODITELJICA PROJEKTA: DIJANA NAZOR


PASTELIZACIJA PLOČNIKA


Pastelizacija pločnika je besplatno jednodnevno događanje otvoreno za sve koji se žele likovno izraziti bez obzira koliko su u tome vješti ili koliko su stari. Tradicionalna manifestacija „Pastelizacija pločnika“ vam 11-tu godinu za redom pruža mogućnost da razveselite zagrebačke pločnike. Crta se pastelama po pločnicima, a potrebno je samo malo mašte, malo pripreme i košara dobra volje. Da biste mogli dobiti pastele za slikanje obavezna je prijava odnosno registracija. Za djecu mlađu od 12 godina bit će osiguran manji prostor i obične krede u boji. Ovogodišnja tema likovnog programa Cest-a je “Zagrebačke legende”, mada se može slikati i slobodna tema. Kada i gdje se događa? U subotu 1. 6. 2019., s početkom u 10h, u parku Zrinjevac. Ovaj festival uličnog slikanja je besplatno jednodnevno događanje, otvoreno za sve koji se žele likovno izraziti bez obzira koliko su u tome vješti ili koliko su stari. S obzirom na ograničen broj mjesta za sudjelovanje je obavezna prijava do 28. 5. 2019. na stranici www.pastelizacija.com. Pridružite nam se, dođite se zabaviti i uljepšati grad uz predivnu energiju ljudi koji vole izazove i stvaranje.

AUTOR I REALIZATOR PROJEKTA: MARIO VUKELIĆ