LIKOVNE INSTALACIJE I GALERIJE


Za vrijeme Cesta uvijek u gradu Zagrebu osvanu neke neobične stvari na običnim mjestima ili obične na neobičnim mjestima. Likovne instalacije svake su godine ukras festivala i posebne male priče o kreativnosti. Instalacije su privremena intervencija u postojeće stanje u prostoru grada i autorski su doprinos oplemenjivanju arhitekture u kojoj živimo.


 

CEST KLUPIONICA

Šestu godinu zaredom na Zrinjevcu su izložene instalacije nastale umjetničkim intervencijama na postojećim klupama pod nazivom Cestklupaonica. Izložene su i prošlogodišnje instalacije klupa Make love not war i Almost cut my hair Jadranke Petraki udruge Lumatema Dajaiz Osijeka; te klupe na temu zagrebačkih legendi: Vugrovečka klupa pomirenja  Ane Divković i Udruge HULULK,  Klupa posvećena Antunu Kupanovacu, Andreje Hojnik Fišić i Mille Fišić.

This image has an empty alt attribute; its file name is klupionica2021.jpg

 


Stolac za slušanje ptica i kratki predah

Prepoznajete li na Zrinjevcu ptice prema cvrkutu? Osluhnite i pokušajte otkriti koje sve ptice ovdje obitavaju. Nema boljeg mjesta za osluškivanje cvrkuta ptica uz osamu od parka. Užurbanost suvremenog života rijetko nam ostavlja vremena za osluškivanje ptica, pa je ova instalacija u šupljini zaštićene platane pravo mjesto za kratki predah. Instalaciju stolca za slušanje i osamu upotpunjuju mobili s oslikanim zagrebačkim golubovima. Prikaz golubova inspiriran je tradicionalnim drvenim igračkama Hrvatskoga zagorja koje se nalaze na Listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u registru kulturnih dobara Republike Hrvatske te na popisu nematerijalnih dobara upisanih na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne svjetske baštine od 2009. godine. Stara je platana, osim zanimljive instalacije smještene u njoj, odličan zaklon od iznenadnog ljetnog pljuska za male i velike.

AUTORICA INSTALACIJE:DIJANA NAZOR ČORDA