NATJEČAJI


CEST IS D BEST

Narodno sveučilište Dubrava

Fotoklub Zagreb

organizatori 28. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’Best 2024., sukladno  pravilima  Svjetske asocijacije nacionalnih udruga novinskih fotografa (The National Press Photographers Association) i Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti – FIAP,

raspisuju natječaj za najbolju fotografiju pod nazivom:

NAJFOTOGRAFIJA
28. MEĐUNARODNOG ULIČNOG FESTIVALA CEST IS D’BEST 2024.

UVJETI NATJEČAJA

1. Tema natječaja

Motivi, prizori i događanja na 28. Međunarodnom uličnom festivalu Cest is d’Best 2024, (u daljem tekstu Festival).

2. Mjesto i vrijeme održavanja

Zagreb, od četvrtka 30.05. do nedjelje 9. 6. 2024. godine sukladno programu Festivala.

3. Sudionici

U natječaju mogu sudjelovati svi ljubitelji fotografije, amateri i profesionalci, građani I posjetitelji Grada. Participacije za sudjelovanje na natječaju nema.

4. Kategorije

Tema je slobodna s naznakom da se vidi izvođač / sudionok u gradskom prostoru Svaki autor može sudjelovati s 4 fotografije.

5. Veličina i format fotografija

Primaju se fotografije nastale tijekom održavanja Festivala 2024. godine u digitalnom obliku, u boji i/ili crno-bijele i to, u izvornom obliku (duža stranica 40 cm I ne uža od 20 cm, 300 dpi, RGB, JPG format, ne više od 5MB.

6. Nazivi fotografija

Fotografija “Bez naziva“ ili samo označena rednim brojem, neće se uvrstiti za žiriranje.

7. Dostavljanje fotografija

Fotografije se dostavljaju putem interneta na adresu: www.fotoklubzagreb.hr/natjecaj/

8. Kalendar natječaja i izložbe

  • početak natječaja                                                         30. 05. 2024.
  • fotografije se primaju – do 24 sata                              09. 06. 2024.
  • izbor i ocjenjivanje fotografija                                      10. 06. 2024.
  • objava rezultata izbora                                                 11. 06. 2024.
  • otvorenje izložbe fotografija i podjela nagrada            25. 06. 2024.

9. Ocjenjivačko povjerenstvo

  • odrediti će Fotoklub Zagreb

10. Način rada Ocjenjivačkog povjerenstva

Po zatvaranju natječaja sve pristigle fotografije pregledat će i ocijeniti Ocjenjivačko povjerenstvo. Ocjenjivačko povjerenstvo će odabrati 50-60 najboljih fotografija za izložbu, nagrade, pohvale i priznanja. Svaki član Ocjenjivačkog povjerenstva odlučuje samostalno i slobodno i prema svom uvjerenju, stručnom znanju, ugledu i autoritetu te prema osnovnim kriterijima kreativnosti, inovativnosti i ovim pravilima.

11. Nagrade i pohvale

Ocjenjivačko povjerenstvo će dodijeliti – prvu, drugu i treću nagradu i do tri pohvale

12. Zaključne odredbe

Nagrađene i pohvaljene fotografije bit će objavljene na internet stranicama: NS Dubrava, Fotokluba Zagreb, te u katalogu izložbe i na stranicama organizatora Festivala: https://www.cestisdbest.com/natjecaji-2/

Organizatori će nakon zaključenog natječaja najbolje fotografije predstaviti javnosti na izložbi koja će biti priređena u NS Dubrava, Dubrava 51, Zagreb.

Sudjelovanje na natječaju i izložbi uključuje i potpuno prihvaćanje ovih pravila natječaja. Svaki autor je osobno odgovoran za sadržaj i autentičnost fotografija, te daje suglasnost organizatorima da se fotografije mogu bez naknade objavljivati u katalogu i medijima. Svi oblici objava su nekomercijalne vrijednosti i jedina im je svrha promocija izložbe, autora i fotografije u cjelini.

13. Organizatori izložbe

Kraljevi ulice

Narodno sveučilište Dubrava, Dubrava 51, Zagreb

Fotoklub Zagreb, Ilica 29, Zagreb

14. Obrazloženje pojma

Dokumentarna i reporterska fotografija:

Pod ovim pojmom smatraju se neobrađene fotografije u izvornom obliku kako su snimljene ili pak s minimalnim korekcijama sukladno pravilima (Code of ethicks) National Press Photographers Association (http://www.nppa.org). Dozvoljeno je: smanjiti fotografiju, kadrirati, pretvoriti je u crno- bijelu, ispraviti ekspoziciju i korigirati boje. Nije dozvoljeno: pretjerana izmjena boja koja utječe na atmosferu i percepciju fotografije, pretjerano potamnjivanje ili posvjetljivanje fotografije, kao ni brisanje odnosno uklanjanje ili dodavanje slikovnih elemenata na fotografiji. Od dokumentarne i reporterske fotografije očekuje se istinitost, objektivnost i nepristranost koja će prenijeti sliku motiva ili događaja u funkciji mjesta, vremena i istine. Posebno će se vrednovati one fotografije koje imaju najbolju vizualnu priču, istaknutu namjeru i poruku sukladno cilju i svrsi održavanja i programa Festivala.

Organizacijski odbor natječaja Najfotografija 28. Cest is d’ Best

Zagreb, svibanj 2024.